بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحیِمِ
فعل خداوند و رفتار مومنین در جنّات نعیم
فعل خداوند در جنّات نعیم: قرار دادن ظرفیت استفاده از نعیم و انهار
در آیه ۹ و ۱۰ سوره یونس مطرح هست که اِنَّ الَّذينَ آمَنُوا وَ عَمِلُوا الصَّالِحاتِ يَهْديهِمْ رَبُّهُمْ بِإيمانِهِمْ تَجْري مِنْ تَحْتِهِمُ الْأَنْهارُ في جَنَّاتِ النَّعيم .دَعْواهُمْ فيها سُبْحانَكَ اللَّهُمَّ وَ تَحِيَّتُهُمْ فيها سَلامٌ وَ آخِرُ دَعْواهُمْ أَنِ الْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعالَمين[یونس10: 10-9] .
الَّذِينَ ءَامَنُواْ وَ عَمِلُواْ الصَّالِحَاتِ[یونس10: 9] را ربشون به خاطر ایمانشون میبره در جناتی قرار میده که در اون جنات بهره مندی اونها بسیار زیاد هست. اون جنات، جنات نعیم هستند. خدای متعال اونها رو در این جناتی که درشون نعمت بسیار زیاد هست و اصلاً اونها رو شما با نعمت میشناسی، اونها رو میبره در این جنات قرار میده و برای آنها چه چیزی قرار می دهد در این جنات؟ اونها چه بهرهمندی دارند از این جنات؟ بهره مندیشون اینه، تَجْري مِنْ تَحْتِهِمُ الْأَنْهارُ[یونس10: 9] آنقدر کثرت بهره مندی دارند. برای این افراد در این جنات، انهار قرار میده، نهر های بسیار زیاد. در یک چنین بهشتی با چنین بهره مندی، این افراد رو قرار میده با چنین دسترسی، این افراد رو قرار میده. جنات پر از نعمت، جناتی که اصلا اسمشون نعمت هست. مملو از نعمت هست. در این جنات آن ها را در یک گوشه ای یه کناری که با یک اسلوبی آرام آرام از این جنات بهره ببرند، قرار نمی ده . نه ، انهار رو تحت اختیار آنها قرار میدهد بسیاری از انهار را برای هر کدام از آنها نهر های متعددی را در اختیار قرار میده، نه اینکه بگه در این جنات انهار هست برید استفاده کنید، نه موضوع اصلاً این نیست که در این جنات نهرهایی هست شما برید استفاده کنید. حالا شما یه موقع از یک نهر استفاده میکنی از یکی نمیتونی استفاده کنی. از یک نعمت استفاده میکنی از یک نعمت کمتر استفاده می کنید. یعنی یه ظرفیتی در بهرهمندی از اون نعمات هست. اینجا می فرماید من برای آنها چنان ظرفیتی قرار میدم که بسیار میتونند بهره مند بشند یعنی این نیست که فقط اون جنات نعیم هست اینا را در جنات نعیم قراردادم، ظرفیت بهرهمندی از جنات رو بهشون ندادم بلکه با این جمله که اینجا میفرماید تَجْري مِنْ تَحْتِهِمُ الْأَنْهارُ[یونس10: 9] یعنی ظرفیت بهره مندی از این جنات نعیم از این نعیم بودن جنات رو برای آنها قرار دادم. آنها از همه این نعمات میتوانند استفاده کنند در اختیارشون هست. نه اینکه در جنت هست در اختیار بابت بهره برداری است. در لحظه از همه بهرهمندند.
رفتار مومنین در جنّات نعیم: در جستجوی خداوند، با عبارت سُبْحَانَكَ اللَّهُمَّ
حالا رفتار اون آدم ها مهمه. تا اینجا فعل خداست. میگه اونها در دنیا اهل ایمان و عمل صالح بودند رب آنها اونا رو در چنین جناتی با چنین دسترسی به نعمات جنات قرار میده. رفتار آنها چیه؟ خواسته شون چیه؟ خدایا میشه یه ذره نعمت بیشتر بدی؟ خدایا میشه ما اینجا بیشتر بمونیم؟ اونها باید یه درخواستی داشته باشند یه حرفی بزنند. در آیه ۱۰ حرف اون ها اینه، دَعْوَاهُمْ فِيهَا[یونس10: 10] ، حرف آنهاست، درخواست این آدم هاست در این جنات اینه، سُبْحَانَكَ اللَّهُمَّ[یونس10: 10] . خدایا خودت کجایی؟ خدایا ما خودت رو می خوایم. سُبْحَانَكَ اللَّهُمَّ[یونس10: 10] . خدایا خودت کجایی؟ یه معنا از تسبیح یعنی، برای اینکه بهتر درک کنیم یعنی جستجوی خدا در بین انداد در بین مادون الله در بین آن چیزی که الله نیست. پس به هر چی رسیدی بزن کنار بگو خدا خودت کجایی؟ این مومنین این افراد در این موقعیت از بهشت قرار می گیرند اصلاً حرفشون اینه، خدایا خودت کجایی؟ درخواست شون اینه خدایا خودت کجایی؟ اول درخواست شون اینه خدا خودت کجایی؟ بهشت دادی بهشت های نعیم دادی به ما دسترسی وسیع دادی خودت کجایی؟ وَ تحِيَّتهُمْ فِيهَا سَلَامٌ[یونس10: 10] و تحیت اونها در این جنات سلام هست. و در انتها درخواست آنها اینه که الحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِين[یونس10: 10] . فاصله ما با این آدمها چقدر هست؟ همین در این دنیا ببین. خدای متعال به اونها چنین جناتی میده با چنین دسترسی برای بهره مندی، دو کلمه حرف دارند سُبْحَانَكَ اللَّهُمَّ[یونس10: 10] خدایا خودت کجا هستی؟ خدایا اینها رو نده به ما. اینها چیه دادی به ما؟ خدا اینا رو دادی دستت درد نکنه، خودت کجایی؟ ما با اینها ما با جنات نعیم و بیشترین دسترسی به جنات نعیم خط تو رو گم نمی کنیم. ما همین جا مقایسه کنیم خودمون رو متوجه بشیم. خدای متعال دوتا نعمت به ما می ده اسمش نعیم نیست، چهارتا نعمت دست و بال ما ریخته بعد ما توان استفاده از این نعمت درست و حسابی نداریم، نعمت ضایع کن هستیم، در این حال یاغی میشیم. میگیم خب خدایا کاری نداری با ما، ما رفتیم.