بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحیِمِ
دسته بندی دینداران نسبت به میثاق و آفت هایِ در کمین ایشان
دسته بندی انواع آفات در دینداری
در بحث دین اسلام، تنها دینی که نزد خدای متعال هست اسلام هست. خدای متعال باید توفیق بده که انسانها در دینداریشون به اسلام برسند. آفت هایی هست خطراتی هست برای کسانی که در دینداری هستند ولی به سوی اسلام حرکت نمیکنند. اینجا آفت هایی وجود داره. دو دسته آفت وجود داره یک دسته افرادی که در دینداری هستند به سوی اسلام حرکت نمی کنند. اینها دارای آفت هستند خطرات اینها را تهدید می کنه و یه دسته افرادی که باب به سوی اسلام یعنی اسلام مرضی خدا به روی اونها باز میشه دعوت میشند، نمیپذیرند و حرکت نمی کنند. هر دوی اینها آفت هایی دارند. یک دسته آفت متفاوت هستند خطرناک هست. عمده تاریخ اسلام توسط همین دو گروه رقم خورده. عمده اتفاقات منفی در تاریخ اسلام توسط همین دو دسته است. بله کسانی که در زمره دینداران هستند ولیکن دینشان دین اسلام نیست، آنها در معرض خطر هستند.
بزرگترین خطر برای دینداران سطح یک
از بزرگترین خطراتی که اونها رو دنبال میکنه چی هست؟ شنائت شانئین. ممکنه بوسیله شنائت شانئین به انحراف کشیده بشند و اهل تعدی بشند. با کسانی همراهی کنند که حتی در دین اینها در همین حد دینداری اینها با اینها همراه نبودند. وَ لَا يجْرِمَنَّكُمْ شَنَانُ قَوْمٍ أَن صَدُّوكُمْ عَنِ الْمَسْجِدِ الحَرَامِ أَن تَعْتَدُواْ[المائده5: 2] . همراهی می کنند با کسانی که قبلاً هم اونها این افراد رو از دین خودشان باز می داشتند. میروند با اون افراد همراهی میکنند برای تعدی کردن. اگر دیندار باشید دین شما با اسلام فاصله داشته باشه متوجه این نباشید که دین شما باید بشه الاسلام و این رو دنبال نکنی شما در معرض خطر هستید. به خاطر همینه که در سوره مائده این تذکر در این سطح یک از دینداری مطرح است. در همین گام اول دینداری که تقید به شرعیات و شعائر و قواعد هست در همین سطح مطرح است. مراقب باشید همان کسانی که شما را یک روز از همین دینداری باز می داشتند امروز شنائت میکنند و شما را با خودشان همراه می کنند و شما تعدی می کنید. مراقب این موضوع باشید. علاج این موضوع چی هست؟ رفتن به دو گام دیگر دینداری، دین مایوس کننده کفار و دین کامل. ببین چرا دین مایوس کننده کفار مطرح است؟ این رو کجا بگذارید شما؟ این رو در مقابل اون بحث لَا يجْرِمَنَّكُمْ شَنَانُ قَوْمٍ[المائده5: 2] بگذارید. شنائت کنندگان شما را به گمراهی میکشونند پس دین ما باید چی باشه؟ ما باید چه حالتی بر دینمون حاکم کنیم؟ دین ما باید چه ویژگی داشته باشه؟ دین شما باید دین مایوس کننده کفار باشه. تا از اون خطر خارج بشید. و بحث بعدی دین کامل. خب این یک خطر در دینداری برای گروهی از دینداران که در سطح اول دینداری هستند و سطوح بالاتر براشون مطرح نیست و نبوده و ممکنه گرفتار این خطر بشند.
نقض میثاق آفتِ دیندارانی که میثاق برای شان مطرح شده است
سطح خطر دیگر در دینداری خطر کسانی است که بحث دین کامل براشون مطرح میشه بحث میثاق برای آنها مطرح میشه. این افراد هم در معرض خطر هستند. بحث میثاق براشون مطرح میشه و میثاق می بندند یعنی می پذیرند میثاق رو، برای این دسته از افراد هم آفت ها و خطرهایی مطرح است. اولین آفت این دسته از افراد نقض میثاق هست. در آیه سیزدهم سوره مائده در مثالی که از همین بحث میثاق از قوم بنی اسرائیل آورده میشه و در آیات بعدی از مثالی که از قوم نصاری آورده میشه، بحث نقض میثاق پررنگ هست. این افراد با میثاق با دین کامل آشنا میشوند متوجه میشوند که دینداری در سطح شعائر و شرایع باید بوسیله میثاق کامل بشه و میثاق را ابتدا میپذیرند می شنوند و بیان می کنند که ما اطاعت می کنیم ولیکن نقض می کنند. این یک آفت برای این دسته از دینداران هست. اینها دیندار هستند. به دروازه ورود به دین اسلام که عندالله دین اسلام هست می رسند این باب را میپذیرند، میپذیرند که این باب هست، دوباره نقض می کنند. و همچنان البته گمان می کنند که خودشان دیندار هستند. کسانی که وارد میثاق میشند یعنی در سطوح دینداری وارد میثاق میشوند ضمن این خطر، یک خطر دیگر آنها را تهدید میکنه. خطر اولی که آنها را تهدید میکرد نقض میثاق هست.
خروج از عدالت نسبت به میثاق آفتِ دیندارانی که به میثاق رسیدند
خطر دومی که این افراد را تهدید میکنه کسانی که وارد میثاق میشوند و نقض میثاق نمیکنند، خطری که اونها رو تهدید میکنه بحث عَلَى أَلَّا تَعْدِلُوا[المائده5: 8] ، بحث خروج از مسیر عدل هست. البته در آیه قرآن مطرح است که این خطر از جانب شنائت کنندگان ازجانب شَنَانُ قَوْمٍ [المائده5: 8] اونها رو تهدید میکنه ولی خود نوع خطر چی هست؟ این که از مسیر عدل خارج بشند. شما وقتی تاریخ اسلام را نگاه می کنید عمده آسیبها حاصل همین سه خطر هست. حاصل همین سه آفت هست. مسلمینی که مومنینی که با میثاق آشنا نبودند یا توجهی بهش نداشتند بدلیل بیتوجهی به میثاق، شدند سپاه و لشکر شنائت کنندگان قوم و تعدی کردند. ناقضین میثاقی که با میثاق آشنا شدند به میثاق رسیدند و میثاق رو نقض کردند. و آفت های زیادی از اینها به واسطه این افراد در تاریخ سر زد. افرادی شدند که قلب هاشون سخت شد با این سختی قلبشون جنایات بزرگی را در تاریخ رقم زدند. افرادی شدند که دست به تحریف قرآن زدند. کلام الله را تحریف کردند. تحریف کردند که عدم پایبندی خودشان به میثاق رو توجیه کنند. چرا تحریف کردند؟ چرا یک فردی باید قرآن را تحریف کنه؟ قرآن را انکار نکردند. این مسئله مهمه، خارج از دین اسلام نبودند که قرآن را انکار کنند. بگویند خدایی وجود نداره کتاب خدایی وجود نداره کتاب آسمانی نیست این حرفها چیه؟ نه، گفتند کتاب آسمانی هست ولی اینجوری نیست که شما می فهمید. این حرفها نیست که شما توش میگید. میثاقی توش وجود نداره. تحریف کردند گفتند حسبنا کتاب الله. این آفت اسلام هست. بزرگترین آفتها اینجا رقم خورد. امیرالمومنین علیه السلام سه جنگ داشت. یک جنگش جنگ صفین. شانئین قوم بودند با سپاه مومنین منحرف شده. دو جنگ دیگرش این افراد بودند دو جنگ دیگرش ناقضین میثاق بودند. این هم توضیح مختصری از برخی از خطرات و آفت هایی که مومنین رو تهدید میکنه. اون مومنینی که به اسلام نمیرسند. اون مومنینی که به تراز رضیت لکم الاسلام دینا[المائده5: 3] ، نمیرسند. این سه خطر بزرگ هست. مومنین رو تهدید میکنه و تاریخ اسلام از این آفت ها دور نبوده از این آفت ها ضربه خورده.