بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحیِمِ
سطحِ بسیار بالاتری از حمد،عبادت و استعانت پس از ورود به صراط در معیت رَفیق
عالی ترین معارف نسبت به خدا در 4 آیه اول سوره حمد
رفتار علی صراط چی هست؟ انسان میره بر صراط علی صراط چه کنه؟ چرا باید صراط باشه و ما قراره بر صراط چه کنیم؟ ما قراره بر صراط مستقیم قرار بگیریم و چه کنیم؟ ممکنه شما بفرمایید که ما باید علی صراط مستقیم عبادت کنیم ببینید اگه سوره حمد رو ملاک قرار بدیم طبق سوره حمد عالی ترین معرفت نسبت به خدای متعال یعنی چهار آیه اول سوره حمد بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ الْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ مَالِكِ يَوْمِ الدِّين[الفاتحه1: 4-1] این چهار معرفت قبل از صراط هست عالی ترین معارف نسبت به خدا و توحید، گام بعد از عالی ترین عبادت ها،در اصل إِيَّاكَ نَعْبُد[الفاتحه1: 5] عبادت انحصاری فقط برای خدای متعال قبل از صراط است و عالی ترین توسل و توکل معاونت گرفتن از خدای متعال قبل از صراط إِيَّاكَ نَسْتَعِين[الفاتحه1: 5] است. خب ما عالی ترین معرفت را داشته باشیم از عالی ترین معارف توحیدی عالی ترین اعمال را داشته باشیم بهترین عبادت ها بهترین استعانت ها اینها را داشته باشیم وقتی اینا رو داریم دیگه دنبال چی هستیم؟ دیگه دنبال چی هستیم؟
عالی ترن نعمات قبل از صراط در 4 آیه اول سوره حمد
میخوایم بریم بر صراط که چی کنیم؟ شاید کسی بگوید: خب شما قراره بری بر صراط که عبادت کنی، میگی خب من بهترین عبادت رو که داشتم بهترین عبادت که قبل از صراط است را خدای متعال به ما یاد داده این معرفت نسبت به خدا، معرفت بسم الله الرحمن الرحیم[الفاتحه1: 1] خودش خیلی زیاد هست، در بسیاری از اعمال ما و رفتار ما نقطه آغاز بسم الله الرحمن الرحیم[الفاتحه1: 1] است بسیاری از طلب کمک از خدای متعال که ما داریم آنها درون بسم الله الرحمن الرحیم [الفاتحه1: 1] هست، ما از خدای متعال کمک می خوایم ما از خدای متعال نصرت میخواهیم بسیاری از این خواسته ها و حوائج ما در مرحله آیه یک سوره حمد است در مرحله همان بسم الله الرحمن الرحیم[الفاتحه1: 1] بعد معرفت حمد، یک معرفت عالی توحیدی الحمدلله رب العالمین[الفاتحه1: 2] خب این معارف مطرح است عالی ترین عبادت عالی ترین استعانت بهترین نعمت ها آنجایی که می فرماید صِرَاطَ الَّذِينَ أَنْعَمْتَ عَلَيْهِم[الفاتحه1: 6] یعنی نعمتها از قبل داده شده ما را ببر بر صراط اون کسانی که قبل از صراط بهشون نعمت دادی خب یعنی قبل از این صراط به ما هم نعمت بده اینها همه نعمات توست: الرَّحْمَنِ الرَّحِيم . إِيَّاكَ نَعْبُدُ وَ إِيَّاكَ نَسْتَعِين عالی ترین نعمات اینجاست ببینید بهترین معارف در آیات ابتدایی سوره حمد عالیترین رفتارها عبادت عالی ترین استعانت ها عالی ترین موقعیت های دریافت نعمات اینا در چند آیه اول سوره حمد مطرح است
همراه با خوبان عالم بر صراط مستقیم
بعد خدای متعال به ما یاد داده که بگوئیم: اهْدِنَا الصِّرَاطَ الْمُسْتَقِيم [الفاتحه1: 6] ما رو بر صراط مستقیم قرار بده بریم صراط مستقیم که چیکار کنیم عبادت کنیم نعمت بگیریم بریم اونجا چیکار کنیم بله میریم بر صراط مستقیم که رفیق باشیم رفاقت کنیم رفاقت قرآنی نه رفاقت به معنای اصطلاح که در بین افراد مطرح است، از مِن النبین و الصدیقین و الشهدا و الصالحین[النساء4: 69] از بهترین ترازها، تراز چه کسانی نبین صدیقین شهدا و صالحین در این تراز عبادت کنیم استعانت کنیم معرفت داشته باشیم و از نعمات بهره مند بشیم فَأُوْلَئكَ مَعَ الَّذِينَ أَنْعَمَ اللَّهُ عَلَيهِم مِّنَ النَّبِيِّنَ وَ الصِّدِّيقِينَ وَ الشُّهَدَاءِ وَ الصَّالِحِين[النساء4: 69] بیاییم تو این تراز، بعد چی؟ بعد بریم در یک موقعیت بهتر حَسُنَ أُوْلَئكَ[النساء4: 69] بریم در یک موقعیت بهتر اون موقعیت بهتر رو اگه بخوایم توصیف کنیم از چه نظر در یک موقعیت بهتر از نظر عبادت از نظر نعمت از نظر استعانت نه اون قبلش این موقعیت های نعمت عبادت استعانت در بهترین حالت ها بود در احسن وجه بود نعمت در احسن وجه بود عبادت در احسن وجه بود بریم در یک موقعیت بهتر از چه نظر از نظر رفیقاً حسناً از نظر رَفِيقًا حَسُنَ أُوْلَئكَ رَفِيقًا[النساء4: 69] از نظر رَفِيقًا إِيَّاكَ نَعْبُدُ وَ إِيَّاكَ نَسْتَعِين[الفاتحه1: 5] من اینطوری هستم ما اینطوری هستیم ما فقط تو را عبادت میکنیم ببینید فرض کنید که شما به این موقعیت رسیدید إِيَّاكَ نَعْبُدُ[الفاتحه1: 5] و به این موقعیت رسیدید إِيَّاكَ نَسْتَعِين[الفاتحه1: 5] انسان در این تراز هستی یعنی آمدی در تراز کسانی که خدا به آنها نعمت داده اون کسان چه کسانی هستند از نبین و صدیقین و شهدا و صالحین اومدی در تراز اینها حالا میخوای اهْدِنَا الصِّرَاطَ الْمُسْتَقِيم[الفاتحه1: 6] خب آقا می خوای بری در چه موقعیتی میگی میخوام برم در یک موقعیتی بهتر موقعیت بهتره چیه از چه نظر بهتر بشی نعمت بیشتری می خوای چه چیزی می خوای میگی می خوام برم یک موقعیت بهتر از نظر رفیق از نظر رفیقا حَسُنَ أُوْلَئكَ رَفِيقًا[النساء4: 69] .