بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحیِمِ
وجود موقعیتهای زمانی و جنس زمانی متفاوت
بعید یا قریب بودن زمان یک ماجرا با تفاوت موقعیت زمانی بیننده ( کلّ دنیا از نگاه القدر یک شب است)
کل زمان دنیا تا زمان ظهور امام علیه السلام از نگاه القدر یک لیله هست. و ظهور امام علیه السلام فجر این لیله هست. یعنی شما اگه تو اون زمان برید کلاً یک شبه. کل دنیا تا ظهور امام علیه السلام یک شبه. اون کسی که اونجا ایستاده، از اونجا نگاه میکنه، میگه، أَ لَيْسَ الصُّبْحُ بِقَريبٍ[هود11: 81] آیا صبح نزدیک نیست؟ یه شبه، صبح میشه الان. شما دور می بینید، از چه نظر دور میبینید؟ زمانی است. شما بعید می بینید، بعید اونجا چیه؟ بعید مکانی نیست، بعید زمانی است. وَ نَراهُ قَريبا[المعارج70: 7] . ما نزدیک می بینیم. إِنَّهُمْ يَرَوْنَهُ بَعِيدًا، وَ نَرَاهُ قَرِيبًا[المعارج70: 7-6] . بله او در اون موقعیتی که ایستاده در اون موقعیت زمانی که ایستاده، اون نزدیکه. چرا؟ چون صحبت از زمان میکنه، نَراهُ قَريبا، نزدیک میبینه. إِنَّهمْ يَرَوْنَهُ بَعِيدًا[المعارج70: 6] ، اونها در موقعیتی هستند که زمان اونها اون ماجرا را بعید می دونه. اونها در موقعیت زمانی، زمان دوری ، فاصله زمانی زیادی تا اون ماجرا دارند. تو این موقعیت زمانی شما فاصله زمانی نزدیکی تا اون ماجرا دارید، خیلی نزدیک. کل دنیا تا مطلع فجر تا ظهور امام علیه السلام، یه شبه. یه شب متعلق به القدره.
« لَيْلَةُ الْقَدْر» یک جنس زمانی متفاوت
در مورد لیله القدر در آیه دوم مطرح است که وَ مَا أَدْرَاكَ مَا لَيْلَةُ الْقَدْر[القدر97: 2] . چه چیزی به تو درایت داده که لَيْلَةُ الْقَدْر چیه؟ یا در روایات داریم که کسی نمیتونه لَيْلَةُ الْقَدْر رو درک کنه الا یا قریب به این مضمون که با معرفت حضرت زهرا سلام الله علیها میتونه لَيْلَةُ الْقَدْر را درک کنه. میگیم خب یعنی چی؟ لَيْلَةُ الْقَدْر مگه یکی از این شب ها نیست؟ اگه سه شب احتمال داره لَيْلَةُ الْقَدْر باشه، من سی شب، شب زنده داری می کنم پس من لَيْلَةُ الْقَدْر رو درک کردم. ولو خودم نمی دونم کدوم شبه، من که درکش کردم. نه اینطور نیست. جنس این زمان متفاوته. این زمان یه زمان یه شب تا صبح نیست که ما بیدار می مونیم، این یک جنس زمان دیگری است. این جنس زمان، زمانی است که او، هو، آن، که میتونه بحث قرآن باشه، اون هو، به یک باره توسط خداوند متعال در اون زمان، در اون جنس زمان، نازل شده. خب این مهمه. این یک جنس زمان دیگری است.
نزول دفعی قرآن،در یک جنس زمانی خاص و نزول در دنیا با توجه به ظرفیت پیامبر (ص)
اینجا شما هو رو بگیرید قرآن. قران یه شبه نازل شده. یه شب، یعنی چی؟ مثلاً ساعت ۱۲ شب تا 3 صبح قرآن را تند تند به رسول الله ص گفتند؟ چه کار کردند؟ گفتن این چند شب طول میکشه. چگونه این نازل شد؟ قرآن با این حجم از مفاهیم و آیات، چگونه نازل شد؟ اگه تو زمان دنیا باشه، زمان میبره. قرانی که یک آیه اش در زمان دنیا وقتی میخواد بر رسول الله ص نازل بشه، رسول الله ص از خود بیخود می شه. قرآنی که وقتی بر رسول الله ص نازل میشه، وقتی رسول الله سوار شتری هست، شتر از پا در میاد. یعنی اینجوری نیست که قرآن رو در زمان دنیا بشه دفعتا نازل کرد. نمیشه. لذا باید هر کدوم در موقعیت خودش نازل بشه و بشه که نازل بشه. قرانی که دفعتاً در یک شب نازل شده در زمان دنیا با ظرفیت رسول الله ص، ۲۳ سال زمان میبره تا نازل بشه. اون هم چون رسول الله ص هست 23 سال زمان میبره اگه یه کسی ظرفیتش، ظرفیت رسول الله ص نبود شاید مثلا قرنها زمان میبرد اون قرآن نازل بشه. قرآنی که دفعتاً بر قلب رسول الله ص نازل شده شاید قرنها زمان میبرد تا نازل بشه، در دنیا. تا بشه انتقال پیدا کنه به دنیا. مثلا یه آیه اش نازل میشد بر فلان فرد، او دویست سال بیهوش می شد تا میزون بشه تا بتونه اون آیه را بیان کنه. آیه بعدی نازل بشه دوباره ۳۰۰ سال بیهوش میشه. مادون رسول الله ص کسی نمیتونه این قرآن رو بپذیره، باید از کوه هم قوی تر و استوار تر باشه. چرا که می فرماید اگر همین قران رو، همین قرانی که در طول ۲۳ سال نازل شد و به شما رسید و توسط رسول الله ص برای شما قران شد، اگر بر کوه نازل میشد کوه سر جاش نمی موند.کوه پودر می شد. یعنی کوه این ظرفیت رو نداره. رسول خدا ص، قران نازل شده در زمان دیگر رو وقتی میخواد به دنیا و زمان دنیا بیاره، برای رسول خدا ۲۳ سال، این زمان میبره، برای رسول خدا ۲۳ سال زمان میبره.