بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحیِمِ
سیر الی الله با در نظر گرفتن موقعیت سرزمین های خاص، جایگاه مفاهیم دینی و دَستی یاری گر
عدم سیر مراحل توحید بدون در نظر گرفتن موقعیت سرزمین های خاص
سیر مراحل توحید، بدون موقعیتهای خدایی، دستیابی به موقعیت های خدایی و یه سری فضاها، جایگاههای یه سری سرزمینها، یه سری گشایش ها از جانب خدای متعال که در یکسری موقعیت های خاص این گشایش ها اتفاق می افته، سیر مراحل توحید امکان پذیر نیست. اوایل توحید امکان پذیر هست. در چهار گام توحید الی الله، مقطع به مقطع در تمام مراحل، یعنی در این چهار مرحله، هر کدوم از این مراحل موقعیتهای مختلف دارند. در موقعیتهای مختلف هر یک از مراحل، یه سری گشایش ها، باز شدن یه سری باب ها به واسطه حضور در یک سری از فضاها، سرزمین ها، موقعیت ها، یه سری مفاهیم جاری از جانب خدای متعال، طی مسیر توحید امکان پذیر هست و الا نمیشه. تحقق، لم یکن له کفو احد[الاخلاص112: 4] ، بدون دستیابی به این موقعیت ها و بعضی از این موقعیت ها امکان پذیر نیست برای یک فرد. نمیشه کسی وجود داشته باشه این سطح از توحید را داشته باشه، خودش، سر خود، به پای خودش، به اتکای به خودش، امکان نداره.
لزوم جایگذاری تمام موضوعات و مفاهیم دینی در سیر توحیدی
دسته بحثهای مختلفی موازی توحید وجود دارند که در بحث توحید جایگذاری میشوند، مثل بحث کتاب الله، مثل بحث امامت، ولایت، خلافت، مثل یک سری رفتارهای فردی و جمعی، مثل برخی موضوعات در شریعت، مثل نماز، روزه، زکات، انفاق، از این موضوعات شما لحاظ بکنید، برخی از این رفتارها لحاظ بکنید تا یک سری مفاهیم بزرگتر و یک دسته موضوعات از موقعیت ها، سرزمین ها، مثل بیت الحرام، جاش در بحث توحید کجاست؟ در مراحل توحید الی الله بیت الله الحرام، جاش کجاست؟ چه ضرورتی داره؟ کجا باید باشه؟ ما را از چه نقطه ای از توحید به چه نقطه بالاتری از توحید میرسونه؟ در کجاها بیت الله الحرام هست؟ در کجاها از سیر مراحل توحید بیت الله الحرام هست و چه نقشی دارد و در هر مرحله و در هر جایی که هست چه نقشی دارد؟ بیت المقدس کجاست؟ طور کجاست؟ وادی ایمن کجاست؟ در این دسته از موضوعات که این چهار دسته جزء دسته های اصلیش هستند، این چهار عنوان جزء رئوس اصلی این دسته از موضوعات هستند، موضوعاتی مثل کهف اینجا قرار دارند، مفهوم کهف در سیر توحیدی الی الله معنا داره و موقعیت داره و جا داره. بدون توجه به کهف، بدون قدم گذاشتن در کهف، بدون سیر الی الکهف، واژه دقیق ترش هست بدون مأوی قرار دادن کهف، برخی از مراحل توحید، یعنی از یک سری مراحل توحید اصلا امکان عبور وجود نداره. کجاست اون مرحله؟ اولین حضور پر رنگ کهف در همین اواسط مرحله اول توحید الی الله است. کهف اینجا جایگاه داره.
نیاز انسان به دستی یاری کننده برای عبور از مراحل توحید الی الله
این چهار گام توحید الی الله که در سوره توحید مطرح هست، به ترتیب از آیه چهارم به سمت آیه اول، به مثابه چهار مقطع تحصیلی برای توحید الی الله است که در هر مقطع تحصیلی کلاس های متعدد، موقعیت های متعدد کلاس درس و مفاد درسی متعددی وجود داره، یک فرد برای سیر توحید الی الله باید این هارو بگذرونه. چرا وادی ایمن باید وجود داشته باشه؟ به خاطر توحید الی الله، به خاطر سیر توحید الی الله. وادی ایمن اگه وجود نداشته باشه، سیر توحید الی الله معطل میمونه. این کلاس درس اگه نباشه، این کلاس درس وادی ایمن اگه نباشه، وادی الایمن اگه نباشه، این سیر توحید معطل میمونه. انگار یه کسی رفته دانشگاه ۱۰۰ واحد درسی رو می خواد پاس کنه 30 واحدش رو نمیتونه پاس کنه، استادش جود نداره، این فرد هیچ وقت فارغ التحصیل نمیشه از مقطع کار شناسی دانشگاه. اگر بیت الله الحرام نباشه، سیر حرکت الی الله در توحید الی الله امکان نداره، بیت المقدس نباشه همچنین، طور نباشه همچنین، این ها در این دسته از موضوعات. یه دسته از موضوعات دیگه، اگر امامت نباشه همچنین، اگر ولایت نباشه همچنین، این سیر امکان پذیر نیست. اگر کتاب الله نباشه همچنین، این سیر امکان پذیر نیست. همه آنچه که هست از امامت و ولایت تا کتاب الله تا عالی ترین موقعیت ها در جغرافیای عالم، آسمان اول، زمین و آسمان ها تا عرش، هر موقعیتی که هست به خاطر بهرهمندی برای توحید الی لله هست. بحث کهف در این راستا و در این چارچوب جایگاه داره. بحث کهف از جمله بحث هایی است که، از جمله موقعیت هایی است که در گام اول توحید الی الله جایگاه داره و بدون کهف، بدون مأوی قرار دادن کهف، آموزه های توحید به درستی اتفاق نخواهد افتاد و سیر توحید محقق نمیشه.