بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحیِمِ
مثالی از قران برای بحث اکمال دین توسط خداوند با قرار دادن اهل بیت ع
موضوعات مربوط به دینداری از آیه سوم تا یازدهم سوره مائده جهت اکمال دین و اتمام نعمت
در ادامه بحث مربوط به آیات ابتدایی سوره مائده. یکی از عناوینی که در این آیات میشه دنبال کرد بحث دوازده امام هست، دوازده جانشین برای رسول الله صلوات الله علیه است. بسم الله الرحمن الرحیم. عرض شد که در آیات ابتدایی سوره مائده سیر دینداری مطرح هست از دینداری شرایع و احکام و مجموعه رفتارها که در دین مطرح است تا گام بعد اثر این رفتارها، نوع این دینداری، میشه دین مأیوس کننده و گام بعد قله این دین سرچشمه دینداری که اون کامل کننده دین است آن چیزی است که کامل کننده دین شماست. پیوستن به آن چیزی که کامل کننده دین شماست. نخ تسبیح دینداری شماست. این مسیر در دینداری مطرح هست. ما در آیات ابتدایی سوره مائده این رو میفهمیم که دینداری فقط احکام و شریعت و رفتارها نیست. احکام و شریعتها و رفتارهای مجزای از هم و منفک از هم نیست بلکه دو موضوع در این دینداری و بالا سر این دینداری باید وجود داشته باشه، 1- اثر این دینداری، یأس کافران. 2- پیکره این دینداری، نخ تسبیح حضور، نخ تسبیحی که در همه این دین حضور داره، آنچه که دین را کامل میکند. در این آیه مطرح هست الْيَوْمَ أَكْمَلْتُ لَكُمْ دِينَكُمْ. سوال، به چه چیز؟ چگونه با اضافه کردن یکی از شرایع دین رو کامل کردی؟ دین شما که وجود داشت را به چیزی به واسطه چیزی به اکمال رساندم به کمال رساندم. این سیر دینداری مطرح هست. اینجا بحث زیاده. در همین سه آیه اول بحث وجود داره. در آیات بعدی در چند آیه بعد خطاب به مومنین بحث های متعددی وجود داره، مثلاً در آیه ششم بحث وجود داره که يَأَيُّهَا الَّذِينَ ءَامَنُواْ، ای مومنین إِذَا قُمْتُمْ إِلىَ الصَّلَوة، وقتی که قیام میکنید به سوی نماز، این احکام این موضوعات را باید انجام بدید، فَاغْسِلُواْ وُجُوهَكُم، و الی آخر. میفرماید که مَا يُرِيدُ اللَّهُ لِيَجْعَلَ عَلَيْكُم مِّنْ حَرَجٍ وَ لَكِن يُرِيدُ...، اراده خدا چیه؟ ، اراده خدا در این حکم در این احکام مربوط به نماز به عنوان یکی از مهمترین اعمال دینی که مومنین باید انجام بدهند چی هست؟ لِيُطَهِّرَكُم، این یک اراده خدا در خصوص این نماز، احکام نماز وَ لِيُتِمَّ نِعْمَتَهُ عَلَيْكُمْ ، اراده خدا در این نماز در این موضوع نماز به سوی و به خاطر اتمام نعمت است. از شما سوال می پرسید شما چرا نماز میخونی؟ چرا خدای متعال ما رو امر به نماز کرده؟ چرا نماز در دین ما وجود داره؟ چرا احکام نماز در دین ما وجود داره؟ چرا به این نوع از رفتار به عنوان دینیات باید بپردازیم؟ آیا سمت و سویی داره؟ در این آیه مطرح است به سوی اتمام نعمت به سوی دین کامل و اتمام نعمت. شما میگید اتمام نعمت کجاست؟ اتمام نعمت گام بعدی، مرحله بعدی از دین کامل هست. پس نماز من باید ذیل دین کامل باشه که به اتمام نعمت برسه که به سوی اتمام نعمت باشه. موضوعاتی از این دست در این آیات مطرح هست. خدای متعال تا آیه یازدهم خطاب به مومنین فضای این سیر دین کامل رو سیر دینداری رو و در مسیر دینداری به دین کامل رسیدن، در مسیر دین کامل بودن، دینداری مبتنی بر دین کامل داشتن رو مطرح میکنه و اقدامهای بعدی خدا پس از دینداری کامل، اتمام نعمت و رضایت خدا در دینداری از دینداری افراد رو در این چند آیه به صورت مفصل مطرح میکنه و ابعاد مختلفی از این موضوعات رو باز میکنه.
آیه12 سوره مائده و قرار دادن 12 نقیب بر بنی اسرائیل و پیمان شکنی آنها مثالی برای تفهیم 11 آیه اول
در آیه دوازدهم خدای متعال می خواد مثال بزنه، میخواد بگه الان این دینداری که دارم برای شما مطرح می کنم این سیر دینداری به سوی دین کامل تعجب نکنید قبلا هم بوده. ما قبلا هم با بنی اسرائیل این بحث رو داشتم، وَ لَقَدْ و قبلاً لَقَدْ را شما معنی کنید قبلاً، درگذشته، ْ أَخَذَ اللَّهُ مِيثَاقَ بَنىِ إِسرائيلَ وَ بَعَثْنَا مِنْهُمُ اثْنَىْ عَشَرَ نَقِيبًا. من قبلاً هم از اونها میثاق گرفتم و در بین آنها و از آنها ۱۲ نقیب مبعوث کردم. این موضوع قبلا هم بوده. قبلا هم بین بنی اسرائیل من ۱۲ نقیب مبعوث کردم، چرا تعجب میکنید مومنین؟ در بین شما هم باید همین باشه. من قبلا این کار رو کردم در بین بنی اسرائیل شد. در این مثال که در آیه دوازدهم سوره مائده هست خداوند قوم بنی اسرائیل رو برای مومنین مثال میزنه، من این رفتار رو با بنی اسرائیل داشتم برای بنی اسرائیل دینیات را مطرح کردم اونها دینیات رو داشتند با اونها میثاقی بستم و بر اساس اون میثاق ۱۲ نقیب بین آنها مبعوث کردم به آنها گفتم که من با شما هستم، إِنِّی مَعَكُم. من چگونه با شما هستم؟ من از مسیر ۱۲ نقیب با شما هستم. من شما را رها نکردم. دین برای شما آمد شریعت برای شما آمد، من ۱۲ نقیب بین شما گذاشتم از شما پیمان گرفتم میثاق گرفتم نسبت به این نقبا و از مسیر این نقبا از مسیر این ۱۲ نقیب إِنِّى مَعَكُم، من با شما هستم. من شما را رها نکردم. حالا اگه شما لَئنْ أَقَمْتُمُ الصَّلَوةَ وَ ءَاتَيْتُمُ الزَّكَو، اگه شما رفتارهای دینی تون رو انجام بدید اقامه نماز ایتای زکات و ءَامَنتُم بِرُسُلىِ و به رسولان من ایمان بیارید وَ عَزَّرْتُمُوهُم و نقبای من رو یاری کنید و این ۱۲ نقیب رو یاری کنید وَ أَقْرَضْتُمُ اللَّهَ قَرْضًا حَسَنًا لَّأُكَفِّرَنَّ عَنكُمْ سَيِّئاتِكُمْ وَ لَأُدْخِلَنَّكُمْ جَنَّاتٍ تَجْرِى مِن تَحْتِهَا الْأَنْهَر، مقصد تون جنات خواهد بود. اما اگر کسانی از شما بعد از این کفر بورزند، به چی، به چه چیزی کفر بورزند؟ به اون میثاق. به اون میثاق کفر بورزند، فَقَدْ ضَلَّ سَوَاءَ السَّبِيل، اونها گمراه شدند. اونها از راه بدر شدند. فَبِمَا نَقْضِهِم مِّيثَاقَهُمْ لَعَنَّاهُمْ وَ جَعَلْنَا قُلُوبَهُمْ قَاسِيَة. میگه به خاطر اون نقضی که بعضی هاشون داشتند آنان نقض کردن پیمان شون رو. خدای متعال اونها را مورد لعنت خودش قرار داد و قلوب آنها را سخت کرد.
در این مثال که مثالی است برای ۱۱ آیه اول سوره مائده، مثالی است برای بحثی که در ابتدای سوره مائده مطرح است، خدای متعال از میثاقی صحبت میکنه که از بنی اسرائیل گرفته، از میثاقی که نسبت به ۱۲ نقیب هست. اینو به عنوان مثال برای مومنین مطرح میکنه. ای مومنین من که فرائض دین رو برای شما توسط رسول الله ص برای شما مطرح کردم حلال ها حرام ها شرایع همه موضوعات همه فرائض دین رو برای شما مطرح کردم می خوام امروز از دین کامل برای شما حرف بزنم. دین کاملی که مبتنی بر میثاق است. می خوام از دین کامل برای شما حرف بزنم تعجب نکنید. این کار رو قبلا هم داشتم با بنی اسرائیل هم این رفتار را داشتم. لذا شما این میثاق از بنی اسرائیل، مبعوث کردن ۱۲ نقیب رو وصل کنید به دین کامل. این مثال بحث سیر حرکت به سوی دین کامل هست، مثال دین کامل هست که برای مومنین زده شد. یعنی چی؟ الان میخوام برای شما دوازده امام، دوازده خلیفه بعد از رسول الله ص قرار بدم، چرا تعجب میکنید؟! چرا نمیخواهید بپذیرید؟!