بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحیِمِ

ابراهیم ع، الگویی نمونه در رفتار به عنوان شیعهی امیرالمومنین ع

ابراهیم ع با قلب سلیم و برائت از عبادت غیر خدا، الگویی برای رفتار شیعی

ما اگه میخوایم یک رفتار برای شیعهگی داشته باشیم این فراز آیات ۸۳ تا چند آیه بعد، از سوره صافات است. وقتی می فرماید بسم الله الرحمن الرحیم ... وَ إِنَّ مِن شِيعَتِهِ لَابْرَاهِيمَ، إِذْ جَاءَ رَبَّهُ بِقَلْبٍ سَلِيمٍ، إِذْ قَالَ لِأَبِيهِ وَ قَوْمِهِ مَا ذَا تَعْبُدُونَ، أَ ئفْكا ءَالِهَةً دُونَ اللَّهِ تُرِيدُونَ، فَمَا ظَنُّكمُ بِرَبِّ ‌الْعَالَمِينَ، فَنَظَرَ نَظْرَةً فىِ النُّجُومِ، فَقَالَ إِنِّی سَقِيمٌ، َتَوَلَّوْاْ عَنْهُ مُدْبِرِين[اصافات37: 90-83] و ادامه آیه. ابراهیم ع قطعاً از شیعیان بزرگوار اهل بیت علیهم السلام هست. قطعاً از شیعیان بزرگوار امیرالمومنین علیه السلام هست. وَ إِنَّ مِن شِيعَتِهِ، قطعاً از شیعیان او ابراهیم هست. خب این شیعه امیرالمومنین علیه السلام چه ویژگی هایی داشته؟ چی هست؟ چه جوریه که شیعه هست؟ چیکار میکنه که شیعه هست؟ می فرماید می خوای ببینی چرا شیعه است؟ به دو مقطع زمانی زندگی او نگاه کن و به دو نوع از رفتار. به دو لحظه او نگاه کن و به دو نوع رفتار، به دو ویژگی اش، 1- إِذْ جَاءَ رَبَّهُ بِقَلْبٍ سَلِيمٍ[الصافات37: 84] . به قلبش نگاه کن او در محضر رب فقط قلب سلیم آورده. قلب سلیم به محضر رب آورده. قلبش معیوب نیست. به محضر رب قلب سلیم آورده. در قلبش ناخالصی نیست. در قلب او مرض نیست. در قلبش تسلیم هست. در قلبش سلامت وجود داره. در قلبش امراض قلبی وجود نداره. در قلبش زیغ وجود نداره. قلبش رو صاف کرد برای خدا. بعد به چه چیز ابراهیم ع نگاه کنیم؟ 2- به عملش. وقتی با این قلب سلیم به محضر رب آمد ببینید چه عملی از او سر میزنه؟ برائت از آن چیزی که دیگران غیر از خدا عبادت می کنند. دوری از عبادت غیر خدا. به قومش نگاه کرد و گفت اینا چی هستند شما می پرستید؟ چرا دنبال این ها هستید؟ چرا اینها رو می پرستید؟ این قلب که سلیم هست وقتی این فضا رو نگاه کرد یک چیزی متوجه شد. وقتی رفتار قوم را نگاه کرد آثار رفتار قوم رو هم دنبال کرد، آثار رفتار غلط قوم. فَنَظَرَ نَظْرَةً فىِ النُّجُومِ[الصافات37: 88] ، شما اینجا نگاه کنید این یعنی به دنبال این بود که آثار رفتار غلط قوم رو ببینه. این آثار رو دید. در روایت می فرماید یکی از این آثاری که ابراهیم علیه السلام در این نگاه به نجوم دیدش ماجرای قتل امام حسین علیه السلام بود. فَقَالَ إِنِّی سَقِيمٌ[الصافات37: 89] ، پس گفت من داغون شدم. زندگی ابراهیم علیه السلام اینجا دگرگون شد. ببینید شیعه با این دو بال حرکت می کند، قلب سلیم و دوری جستن از مسیر عبادت، مسیر رفتاری کسانیکه، از خدایان کسانیکه، از پیشوایان کسانیکه، راهشان غلط هست و این راه غلط به آسیب به حریم ولایت و اهل بیت علیهم السلام منتهی میشه. این دو رفتار را نگاه کنید، این دو فضا نگاه کنید، اون موقع گفته میشه، وَ إِنَّ مِن شِيعَتِهِ لَابْرَاهِيمَ[الصافات37: 83] . ابراهیم است که قطعا از شیعیان امیرالمومنین علیه السلام است. قلب مون چه جوری هست؟ فضاهایی که توش میری، دیگران، مسیر، کارهایی که داریم، جماعتی که باهاشون مواجه هستیم، آیا بهش توجه داریم؟

دعای« رَبِّ هَبْ لىِ مِنَ الصَّالِحِين »، توسط حضرت ابراهیم ع در مسیر شیعه گی

ابراهیم علیه السلام به این توجه کرد. ببین مسیر را کجا گذاشت، از اینجا شروع شد، دید قوم این کار رو میکنه، مسیر را برد کجا؟ یکی از رفتارهای ابراهیم ع این هست، رَبِّ هَبْ لىِ مِنَ الصَّالِحِين[الصافات37: 100] . خدایا به من از صالحین هدیه بده یه فرزند، فرزند که چی بشه؟ الان اینجا من می خوام اون فرزند رو بگیرم برای این راه که قوم دارند مسیری را پیش می روند که این مسیر به قتل امام من منتهی میشه. به من فرزندی بده از صالحین باشه تا با او و با کمک او و به وسیله او، این مسیر را من اصلاح کنم تا او را در این مسیر خرج کنم. اونجا رو دید گفت حرکت این قوم، رفتار این قوم، امام ما را به قتل می رساند. زندگیش رو آورد وسط، خدایا به من فرزندی بده در این راه هزینه کنم. زندگی دیگه این جوری شکل گرفت. در این راه هزینه کنم این فرزند را، خودم رو و فرزندم رو. لذا خداوند متعال به او اسماعیل علیه السلام رو هبه کرد بعد بلافاصله ماجراهایی پیش آمد و اون ماجرایی که الآن به این دعا، به دعای از این فضا مربوط هست، به دعای مربوط به این رفتار شیعه گی امام علیه السلام مربوط است، رسید به اونجایی که اسماعیل به دوران نوجوانی رسیده و ابراهیم علیه السلام در خواب میبینه که باید او را ذبح کنه. این مسیر رو پیش میاد و خداوند متعال جلوی این ذبح رو میگیره و می فرماید که وَ فَدَيْنَاهُ بِذِبْحٍ عَظِيم[الصافات37: 107] .

ارتقاء رفتار در قبال حج توسط حضرت ابراهیم به دلیل رفع آلودگی از جامعه به خاطر دفاع از حریم اهل بیت علیهم السلام

ابراهیم علیه السلام چه میکنه؟ دست از این ماجرا برنمیداره. فرزند، باید فرزند را قربانی کنم بگذار من فرزندم را قربانی کنم. خدا میفرماید وَ فَدَيْنَاهُ بِذِبْحٍ عَظِيم[الصافات37: 107] . این ماجرا فدیه ابراهیم ع برای ذبح عظیم قرار گرفت و خداوند این را پذیرفت. از اینجا سربلند بیرون آمد. ادامه داد به همراه این فرزند مسیر ارتقاء رفتار در قبال حج، در قبال خانه خدا، در قبال بیت الحرام رو دنبال کرد چرا؟ مردم رو بکشونه اونجا، عبادت رو بیاره در مسیر صحیحش تا شاید اون ماجرا اتفاق نیفته. شاید اون ماجرایی که به خاطر رفتارهای غلط این قوم، به خاطر عبادت های غلط این قوم، در آینده اتفاق خواهد افتاد و اون قتل امام حسین علیه السلام هست، اتفاق نیفته. ابراهیم علیه السلام همه تلاشش رو کرد. ثمرات بسیار زیادی داشت. رفتار ابراهیم علیه السلام آثار بسیار زیادی داشت ولیکن باز اون ماجرا اتفاق افتاد. ابراهیم برنده شد. خداوند می فرماید سلام علی ابراهیم[الصافات37: 109] . ابراهیم برنده شد و لو اینکه اون ماجرای قتل امام حسین علیه السلام اتفاق افتاد. بله این الگوی ما باشه. این الگوی شیعه گی ما باشه. قلب سلیم و دفاع از حریم اهل بیت علیهم السلام. رفع آلودگی از حریم اهل بیت ع. رفع آلودگی از جامعه به خاطر دفاع از حریم اهل بیت علیهم السلام.